BAKIŞ AÇILARI

BAKIŞ AÇILARI


KAHRAMAN BAKIŞ AÇISI :

  • Kahramanlardan birisidir. Bu anlatıcı aynı zamanda  olay örgüsünün bütün yükünü  üstlenen asıl kahraman olabileceği  gibi daha da geri  planda yer almış  kahramanlardan biride olabilir.Kahraman  anlatıcının  söz konusu olduğu roman ve hikayeleri  çoğunlukla otobiyografik karakterlidir. Kahraman anlatıcı  kendi dil ve üslubunu kullanır ve birinci tekil şahıs ağzından konuşur.
ÖRNEK :  Fatih  meydanının  önünden geçerken  meydan kahvelerinde bir sürü işsiz  güçsüz boşta adamlar oturuyorlar. Biraz temizce giyindin mi insanın arkasından fena , fena bakıyorlar ,kim bilir  neler söylemiyorlar insan  yolda bile  rahat yürüyemiyor  sonra o dükkanların hali nedir ? adım başında kahve.


İLAHİ BAKIŞ AÇISI :
  • Yaşanmış yaşanan ve yaşanacak olan herşeyi bilir , görür ve duyar. Kahramanların  gönlü veya  kafasından geçenleri okumaya kadar  uzanır.  Anlatıcı anlattığı olayların dışında durur , gören durumdadır. Üçüncü tekil  şahıs ağzından  konuşur. Yazarın  dilini kullanır ve  bu sebeple ona  '' yazar anlatıcı '' da denilir.
ÖRNEK : Erdem arkasına bakmadan yürüyordu . Sinirliydi  belki  onu çok kızdırmışlardı. Öfkesi her halinden  belli oluyordu. Eliyle garip  işaretler yapıp hızla  yürüyor bir yandan da eve gidince neler yapacaklarının  planını  yapıyordu. İntikamını mutlaka  almalıydı.  Bu yapılanlar  asla onların yanına kalmamalıydı. İlk  olarak  Ahmet 'e  nasıl  bir ceza verebileceğini düşündü.

GÖZLEMCİ BAKIŞ AÇISI :

  • Gözlemci kişinin ( o ) bakış açısıyla yapılan anlatımda  anlatıcı , gördüklerini anlatan bir şahit konumundadır. Bu yöntemde  anlatıcı öykü kahramanlarından daha az şey bilir. Anlatıcı hikayedeki kişilerin aklından geçenleri bilmez , nesnel  bir tavır  takınır. Olan bitenler okuyucu kamera sessizliğiyle aktarır.
ÖRNEK :  Erkekler  düğün evindeki bir odaya tıkılmışlardı. Kapıdan başka hiç bir yerden ışık almayan toprak  tabanlı odanın kenarında  alçak  bir  şeyin  üstünde şehirden getirdiği misafiriyle Hancı Yakup  Ağa oturmuştu.  25 - 30  kişi küçük odanın kenarlarında sıkışıp oturmuşlar  ve ortada ancak bir buçuk adım eninde ve boyunda bir yer açık bırakmışlardı.


MEKAN :
  • Anlatmaya bağlı metinlerde olayların gerçekleştiği yer mekandır. Bir metinde anlatılan olayı ile mekan arasında uygunluk olması gerekir.Yazar , mekan  ve özelliklerinin okuyucu zihninde canlanması için betimleme yöntemi kullanılır.

BAKIŞ AÇISI ÖRNEKLERİ
  • İLAHİ :
  • Michelle 'in  sesi bir an gitti  geldi  , geldi gitti . Burada  Ella telefonun öbür ucundaki genç kadının  o anda neler yaptığını  kafasında  canlanadırmaya çalıştı.Bir yandan birilerine talimat yağdırırken  bir yanda da yayın evinin yazarlarıdan biri hakkında
  • KAHRAMAN :
  • Az sonra  kapıya bir anahtar  sokuldu. Hemen  doğruldum  mendilimi sakladım. Kendisine  zaafımdan ziyada metanetimi  gösterdiğim kadın içeriye girdi.
  • GÖZLEMCİ :
  • Tek  pervaneli uçakların attığı ilaç  , pamuk  fidanları  üstünde kuruldu.Damarlı  yüzlerinde  benek , berek beyaz  lekeler bıraktı. Dümdüz ovayı yer yer  kesen çitler arasındaki 






Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Unknown

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder