CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN BİLEŞİKLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN 
BİLEŞİKLER


                   İNORGANİK BİLEŞİKLER                             ORGANİK BİLEŞİKLER
                                      Su                                                                  Karbonhidratlar
                                     Mineraller                                                     Lipitler
                                     Tuzlar                                                            Proteinler
                                     Asitler                                                            Enzimler
                                     Bazlar                                                            Vitaminler
                                                                                                             Nükleik Asitler
                                                                                                             ATP

İNORGANİK BİLEŞİKLER

SU ;   
  1. Su çok iyi bir çözücüdür.
  2. Zehirli atıklar suyla  seyreltilerek vücut dışına atılır.
  3. Terleme ile vücut  ısısının  düzenlenmesine  yardımcı olur.
  4. Su fotosentez de  kullanılarak  atmosfere  verilen  oksijen  kaynağı  oluşturur.
  5. Adezyonla  su molekülleri  bulunduğu  yüzeye  tutunur. Kohezyonla  su molekülleri  birbirlerine de  tutunur. Bu özelliği sayesinde  devamı sütun oluşturarak  suda çözünmüş maddelerin  taşınmasını sağlar.
  6. Erzimatik Reaksiyonlar  sulu ortam da gerçekleşir.
Mineraller ;
  1. Yapısal  ve düzenleyici  görevi vardır.
  2. Enerji  vermezler  ve hidroliz  olmazlar.
  3. Sindirilmeden  hücre zarından  doğrudan  geçerek kana karışırlar.
  4. Tüm canlılar  dışarıdan hazır olur.
  5. Kanın ozmotik  düzenlenmesinde görevi vardır.
  6. Her minerallerin  kendine  özgü görevi vardır.Minerallerin  eksikliğini  başka mineral gideremez.
  7. Minerallerin vücuda fazla alınması sonucu zehirlenmeye sebep olur.
                                                                                                                                                                
MİNERALLER                 EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN              BULUNDUĞU BESİNLER
                                                         HASTALIKLAR
                                                                                                                                                                

SODYUM                          Kas krampları ve tansiyon düşük-      Salam , balık ürünleri, ekmek
                                            lüğüne bağlı baş dönmesi.                     peynir gibi tuzu içeren besinde.
                                                                                                                                                                
POTASYUM                    Bitkinlik , kalp atımının hızlanması     Patates,domates ,muz, çekirdek
                                                                                                              Kayısı , et ve süt ürünlerinde.
                                                                                                                                                                
FOSFOR                           Kemik yapısında bozulma                     Süt ürünleri ,Yumurta , Et,
                                                                                                                Et ürünleri , Balık
                                                                                                                                                                
MAGNEZYUM               Huzursuzluk , Sinir ve kas çalışma-      Süt ve Süt ürünleri, Balık ,
                                          sında  sorunlar                                        Fındık, Yeşil yapraklı sebzede. 
                                                                                                                                                                
DEMİR                            Kansızlık , hafıza problemleri                Kırmızı et,Karaciğer, Pekmez
                                                                                                                                                                
KALSİYUM                   Kaslarda güçsüzlük  ve çocuklar-                    Süt ve süt ürünleri 
                                         da kemik erimesi                                        Kuruyemiş,Yumurta sarısı
                                                                                                                                                                
İYOT                              Zihinsel hastalıklar, büyüme -                Deniz ürünleri, İyotlu tuz
                                        bozuklukları,Yorgunluk
                                                                                                                                                                
FLOR                             Diş çürümesi                                          Deniz ürünleri, Çay , Su
                                                                                                                                                                
ÇİNKO                       Yaraların geç iyileşmesi, Saç                    Balık , Et, Kurubaklagiller
                                    dökülmesi ,Büyüme problemleri
                                                                                                                                                                
KÜKÜRT                  Çatlak deri , tırnak kırılması ,sinirlilik    Et, Süt , Balık , Yumurta sarısı
                                                                                                                                                                
BAKIR                     Kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama  Karaciğer, kabuklu deniz ürünü
                                                                                                                                                                

ASİT BAZ VE TUZ

ASİTLER ;                   
  1. Suda  H verirler. 
  2. Tatlar ekşidir.
  3. Mavi turnosolu  kırmızıya çevirirler.
  4. Limonda  strik asit
  5. Hidrolik asit
BAZ ;

  1. Suda (OH)  verirler.
  2. Tatları acıdır.
  3. Kırmızı turnosolu maviye çevirirler.
  4. Metilamin  (organik baz)
  5. NaCOH sodyum hidroksit
TUZLAR ;


Tuz: ASİT + BAZ              Tuz +Su       Hcl + NaOH           NaCI     +    H2O
                                                                                                  yemek
                                                                                                   tuzu

             ASİTLİK ARTAR                                     BAZLIK ARTAR
       1       2       3      4      5     6        7      8      9     10     11    12    13        
                ASİT                                  Nötr                     BAZ







Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Furkan Alan

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder