CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN
BİLEŞİKLER
İNORGANİK BİLEŞİKLER ORGANİK BİLEŞİKLER
Su Karbonhidratlar
Mineraller Lipitler
Tuzlar Proteinler
Asitler Enzimler
Bazlar Vitaminler
Nükleik Asitler
ATP
İNORGANİK BİLEŞİKLER
SU ;
- Su çok iyi bir çözücüdür.
- Zehirli atıklar suyla seyreltilerek vücut dışına atılır.
- Terleme ile vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Su fotosentez de kullanılarak atmosfere verilen oksijen kaynağı oluşturur.
- Adezyonla su molekülleri bulunduğu yüzeye tutunur. Kohezyonla su molekülleri birbirlerine de tutunur. Bu özelliği sayesinde devamı sütun oluşturarak suda çözünmüş maddelerin taşınmasını sağlar.
- Erzimatik Reaksiyonlar sulu ortam da gerçekleşir.
Mineraller ;
- Yapısal ve düzenleyici görevi vardır.
- Enerji vermezler ve hidroliz olmazlar.
- Sindirilmeden hücre zarından doğrudan geçerek kana karışırlar.
- Tüm canlılar dışarıdan hazır olur.
- Kanın ozmotik düzenlenmesinde görevi vardır.
- Her minerallerin kendine özgü görevi vardır.Minerallerin eksikliğini başka mineral gideremez.
- Minerallerin vücuda fazla alınması sonucu zehirlenmeye sebep olur.
MİNERALLER EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BULUNDUĞU BESİNLER
HASTALIKLAR
SODYUM Kas krampları ve tansiyon düşük- Salam , balık ürünleri, ekmek
lüğüne bağlı baş dönmesi. peynir gibi tuzu içeren besinde.
POTASYUM Bitkinlik , kalp atımının hızlanması Patates,domates ,muz, çekirdek
Kayısı , et ve süt ürünlerinde.
FOSFOR Kemik yapısında bozulma Süt ürünleri ,Yumurta , Et,
Et ürünleri , Balık
MAGNEZYUM Huzursuzluk , Sinir ve kas çalışma- Süt ve Süt ürünleri, Balık ,
sında sorunlar Fındık, Yeşil yapraklı sebzede.
DEMİR Kansızlık , hafıza problemleri Kırmızı et,Karaciğer, Pekmez
KALSİYUM Kaslarda güçsüzlük ve çocuklar- Süt ve süt ürünleri
da kemik erimesi Kuruyemiş,Yumurta sarısı
İYOT Zihinsel hastalıklar, büyüme - Deniz ürünleri, İyotlu tuz
bozuklukları,Yorgunluk
FLOR Diş çürümesi Deniz ürünleri, Çay , Su
ÇİNKO Yaraların geç iyileşmesi, Saç Balık , Et, Kurubaklagiller
dökülmesi ,Büyüme problemleri
KÜKÜRT Çatlak deri , tırnak kırılması ,sinirlilik Et, Süt , Balık , Yumurta sarısı
BAKIR Kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama Karaciğer, kabuklu deniz ürünü
ASİT BAZ VE TUZ
ASİTLER ;
- Suda H verirler.
- Tatlar ekşidir.
- Mavi turnosolu kırmızıya çevirirler.
- Limonda strik asit
- Hidrolik asit
BAZ ;
- Suda (OH) verirler.
- Tatları acıdır.
- Kırmızı turnosolu maviye çevirirler.
- Metilamin (organik baz)
- NaCOH sodyum hidroksit
TUZLAR ;
Tuz: ASİT + BAZ Tuz +Su Hcl + NaOH NaCI + H2O
yemek
tuzu
ASİTLİK ARTAR BAZLIK ARTAR
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
0 yorum :
Yorum Gönder